Knallestaden Borås

Smeknamnet knallestaden har Borås fått från alla de kringresande handelsmän som kom dit förr i tiden, de kallades ”knallarna”.

I Borås finns mycket att uppleva för den konstintresserade som att besöka Borås Konstmuseum. Bara för någon vecka sedan invigdes utställningen Boråt Bright Art som är ljusbaserad konst som går att se på museet och även runt om i staden ända fram till januari/februari 2023. Staden har en mängd olika konstverk på väggarna och varje år anordnas en street art-festival som kallas No Limit. Då bjuds konstnärer från hela världen in för att förvandla väggar, murar och torg med sina konstverk.

Borås kallas även för textilstaden eftersom dom har en lång historia inom textilindustrin. På Textil Museet kan du se kläder, mode, lära dig om textil produktion och design. Det är Nordens ledande museum inom mode och textil. På det ena våningsplanet byts temat ut och det visas olika utställningar, just nu visas t ex Mönstermani-svensk textildesign mellan 1920-1990 tal.

Om du upplever Borås till fots gå och titta på konstverket ”Walking to Borås”, det är en skulptur utav Pinocchio som är nio meter hög och gjuten i brons. Se även resten av stan och testa på några utav dess restauranger.

Så här i juletid är det julmarknad i Bruket i Wiared, helgen 19-20 november och 26-27 november kan du uppleva den. Här kan man hitta handstöpta ljus, hantverk i skinn och ull, julgodis, glögg och nybakat.

Den andra adventshelgen, 2-4 december är det även julmarknad på Brändmarks där det är en hel del olika hantverkare som visar upp och säljer sina verk.